Om biltåg

Det finns flera länder där man kan åka tåg och lasta bilen på tåget, under tiden som biltåget rullar kan du lugnt sova gott i en skön sovkupé och vakna när du kommit fram till destinationen. Bästa tillfället att ta biltåg brukar vara när man ska hem från semestern och är trött på att köra långt, då kan det vara otroligt skönt att bara får ställa bilen och slappna av fastän man fortsätter färdas. När man väl är framme är det inte alls lika långt att köra hem längre vilket kan kännas underbart när man bara vill just hem.

Vart kan man åka då?

Flest destinationer för biltåg har man om man åker från Tyskland, det är det land i Europa som är störst på denna form av transport. Därifrån kan du åka till Frankrike, Österrike och Italien eller på andra hållet till Tyskland från något av dessa länder. Biltågen i Tyskland utgår från Hamburg och Berlin och det går att resa både till Medelhavet i Frankrike, norra Italien och alperna.

 

I Finland finns det också biltåg, där kan man åka från Helsingfors, Tammerfors och Åbo till Uleåborg, Rovaniemi och Kolari. I Frankrike kan man åka från Paris, Metz och Strasbourg till städer som ligger längs med kusten till Medelhavet och Atlanten. Där är det bra att tänka på att du tar ett tåg och din bil åker på ett annat separat tåg. I Spanien kan man åka biltåg från Barcelona till Madrid, Sevilla och Malaga men det kan vara bra att tänka på att dessa tåg är lite svårare att boka från Sverige.

 

Dessutom går det biltåg från Österrike till Edirne i Turkiet.

Är man i Alperna är det vanligt att man sätter bilen på tåget för att undvika de högsta alppassen, en del ställen har inga förbindelser med alptunnlar emellan sig och man måste helt enkelt åka tåg.

Är det dyrt att åka biltåg?

Allt beror på vad man jämför med och man kan faktiskt tjäna in en del pengar på att ta biltåg med tanke på att man slipper en hel del kostnader. Som tillexempel vägtullar, hotell längs vägen och bensinkostnader. När du kommer fram är du dessutom helt utvilad och har fått sova och äta gott trots att du färdats långt med din bil med dig.

 

Priserna skiftar rejält mellan de olika avgångarna och destinationerna, lyckas du åka på en dag med billiga avgångar kan du spara massor med pengar. Dessutom finns det flera olika alternativ på tåget vad det gäller sovande och annat som utgör prisskillnader. För att ta reda på vad det skulle kosta just för dig och din bil dit du ska är det enklast att låtsas boka på en sajt för att kunna se priserna.